Ons erfgoed
Op deze pagina vindt u artikelen en documenten over erfgoed in de gemeente Bunschoten.
Artikelen over erfgoed
Kijk voor een interessante verzameling van artikelen over het lokale erfgoed op de website van het Centrum voor Erfgoed en Cultuur en op de website van de Historische Vereniging Bunscote.
Op de website van UtrechtAltijd van Landschap Erfgoed Utrecht staan historische verhalen en collecties verzameld over de provincie Utrecht, zo ook over de Regio Eemland.
Archeologie
Door het Centrum voor Archeologie is een Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart opgesteld. Hierin is onder andere historisch onderzoek opgenomen en is op de beleidskaart aangeduid waar plekken met archeologische vindplaatsen en archeologische verwachtingswaarde zich bevinden.
In Bunschoten bevindt zich een archeologisch rijksmonument: de Burgwal. Deze plek staat ook wel bekend onder de naam ‘Stadsweiden’. Het gaat om het onbebouwde gebied bij de middeleeuwse stadsaanleg van Bunschoten. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed schreef een rapportage rondom booronderzoek op deze plek, genaamd ‘De stad die geen stad kon zijn’. Ook is er een ‘Archeologisch rijksmonumenten paspoort’ over deze opgesteld.
Beschermd dorpsgezicht
De gemeente Bunschoten kent een rijksbeschermd dorpsgezicht: het ‘Havengebied Spakenburg’. Meer informatie over deze aanwijzing vindt u op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Botterkerkhof
Voor de kust van Spakenburg ligt het botterkerkhof. Het kerkhof bestaat uit wrakken van botters die door hun eigenaren zijn afgezonken na de afsluiting van de Zuiderzee. Sinds 2000 verzamelt Pieter de Vos nieuws, onderzoeken en publicaties over deze bijzondere plek op de website ‘Wrakken van Spakenburg’.
Grebbelinie
De Grebbelinie is een belangrijke verdedigingslinie van water die in de 18e eeuw werd aangelegd. Deze liep vanaf de Rijn bij Rhenen tot aan de Zuiderzee bij Spakenburg. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Grebbelinie.
Monumenten in Bunschoten
Overzichtslijst van rijks- en gemeentelijke monumenten in de gemeente Bunschoten
Voor meer informatie over rijksmonumenten in onze gemeente kunt u kijken in het Rijksmonumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
De cultuurhistorisch waardevolle panden en gebieden zijn aangeduid op cultuurhistorische waardenkaarten:
Cultuurhistorische waardenkaart – De Centrale As
Cultuurhistorische waardenkaart – Spakenburg Centrum
Omgevingsvisie
Cultuurhistorie en erfgoed is als kwaliteit van de fysieke leefomgeving opgenomen in de Omgevingsvisie van de gemeente Bunschoten.
Documentaires over de geschiedenis
Documentairereeks Streekomroep Eemland1
De LOS/Streekomroep Eemland1 heeft meerdere documentaires gemaakt over de geschiedenis van Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere archeologie, de Grebbelinie, visserij, kerkgeschiedenis en klederdracht.
Documentaire 100 jaar Visafslag
In 2023 bestond de Visafslag 100 jaar. Vereniging de Bruine Vloot maakte in samenwerking met de Spakenburgse Vishandel Vereniging een documentaire over de afslag, waarin het aanvoeren en veilen van de vis is vastgelegd zoals dit een eeuw geleden ging.