Lettergrootte:

Herdenkings- en grafmonumenten van de oorlog

Er zijn diverse herdenkings- en grafmonumenten in de gemeente Bunschoten.

Begraafplaats Memento Mori

- Oorlogsmonument 'Voor Neerland's onafhankelijkheid vielen' (geel kalkzandsteen)

- Zeven oorlogsgraven

- Grafmonument Bavinckschool

Spuiplein ‘Monument voor de Gevallenen’

Na de Tweede Wereldoorlog bracht de lokale bevolking geld bijeen voor een monument ter ere van oorlogsslachtoffers uit de gemeente Bunschoten die tijdens politionele acties in Indonesië waren gesneuveld. Het monument voor gevallenen ’40 – ’45 herinnerd de inwoners van Spakenburg aan de 27 oorlogsslachtoffers (militairen en burgers) die omgekomen zijn tijdens WOII en in voormalig Nederlands- Indië. Het oorlogsmonument is in 1951 geplaatst.

Monument Spuiplein

Veenstraat 67 plaquette

Versperring Grebbelinie

In het museum Spakenburg is een informatiepunt over de Grebbelinie geplaatst.

Versper. Grebbelinie

Aanvullende informatie

Jaarlijks wordt er een herdenking gehouden op 4 mei bij het monument op het Spuiplein. Dit wordt georganiseerd door het Bunschoten Plaatselijk Comité Nationale Herdenking.

Alle herdenkingsmonument zijn geadopteerd door een school uit de gemeente Bunschoten. Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt 'adopteren'. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. Diverse scholen in de gemeente Bunschoten hebben een monument geadopteerd en houden daar jaarlijks een herdenkingsceremonie.

Meer informatie over de Herdenkings- en grafmonumenten is te vinden op de website van het Nationaal 4en5 mei comité.

► Website 4en5mei comité

Commentaar / Reacties ()