Wandelen door de oude haven van Spakenburg voelt als een maritieme geschiedenisles. Geen patserige plezierjachten, maar traditionele botters domineren het waterbeeld. In haar hoogtijdagen telde de Spakenburgse vloot ruim 200 botters. De komst van de Afsluitdijk, en de daarmee sterk afgenomen visvangst, had een grote impact op het leven in Spakenburg. Inmiddels liggen nog 15 botters in de Oude Haven. Wat is er met de ooit zo trotse bottervloot gebeurd?
Sinds 1829 ligt aan de haven van Spakenburg de scheepstimmerwerf van de familie Nieuwboer. Deze werf, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Zuiderzeevisserij, is een specifieke houtwerf en heeft al meer dan 150 jaar ervaring in het bouwen en repareren van houten schepen. Meer dan tachtig zuiderzeebotters, vele kubboten, punters en zelfs enkele tjalken gleden bij Nieuwboer van de helling.
Dankzij de inzet van de stichting Korenmolen De Hoop heeft Bunschoten sinds 2009 weer een stelling korenmolen. Deze nieuwe molen naast de Stadsweiden vervangt de in 1967 gesloopte molen die stond aan de Molenstraat. Oude historische ambachten zijn weer in volle glorie te bewonderen. Zoals bouwtechnieken en het malen van graan op ambachtelijke wijze met behulp van door de wind aangedreven molenstenen. U kunt de molen in actie bezichtigen op woensdagen en op zaterdagen.
Naast de Stadsweiden ligt de historische begraafplaats Memento Mori. De naam Memento Mori is latijns voor “Gedenk te sterven”. De begraafplaats is in gebruik genomen in november 1908. Het overgrote deel was/is in gebruik als algemene graven. Alleen het vak aan de noord-oostzijde bestaat uit particuliere graven die eeuwigdurend zijn uitgegeven. Dit verschil is vooral zichtbaar aan het feit dat de particuliere graven van voor de jaren ’60 grafdekkingen hebben, terwijl de algemene graven vaak geen grafdekking hebben. Vanaf de jaren ’60-70 werden er op alle graven grafdekkingen geplaatst.